Amerikaans succes voor Nederlandse films

Prijzen en festivalvertoningen

Nederlandse films doen het momenteel goed in Noord-Amerika. Een overzicht van het laatste nieuws op het gebied van prijzen en festivalvertoningen.

De korte film Geen Klote! van Jon Karthaus en Melvin Simons is zondagavond in New Orleans uitgeroepen tot beste film bij het 48 Hour Film Project, waarbij filmmakers uitgedaagd worden een film te maken in slechts 48 uur. Het filmpje won ook de prijs voor beste montage en beste regie.

De film gaat over een transgender (William Spaaij) die aan zijn conservatieve vader ( Johnny Kraaijkamp jr.) moet vertellen dat hij aan hormoonbehandelingen gaat beginnen. Op het festival vielen nog meer Nederlandse films in de prijzen. Ze zijn allemaal terug te vinden op YouTube. Geen Klote! werd gekozen uit 21.000 korte films.Noordelijker aan de Amerikaanse oostkust is de Nederlandse film Het meisje en de dood te zien: de speelfilm, met Sylvia Hoeks in de hoofdrol, draait vanaf eind april in New Yorkse bioscopen . Het drama, The Girl and Death in het Engels, doet het al langer goed en is over de hele wereld op festivals te zien. In Nederland werd de film niet goed ontvangen, maar won wel drie Gouden Kalveren in 2012.

Negen Nederlandse jeugdfilms zijn geselecteerd voor het Toronto International Film Festival. Het gaat om drie speelfilms en zes korte films. De drie geselecteerde speelfilms zijn Finn van regisseur Frans Weisz, Spijt van Dave Schram en Pim & Pom, Het Grote Avontuur van Gioia Smid. De films worden vertoond tijdens TIFF Kids, dat onderdeel is van het Canadese festival. TIFF Kids vindt plaats van 8 april tot 21 april.

Ander festivalsucces: de Ierse horrorfilm The Canal, met Hannah Hoekstra en Anneke Blok, heeft zijn wereldpremière op het Tribeca Film Festival. De speelfilm gaat over een gezin dat in een huis gaat wonen waar het zou spoken. De film is geregisseerd door Ivan Kavanagh en gaat op vrijdag 18 april in première op het festival. The Canal zal later dit jaar in Nederlandse bioscopen te zien zijn.