Acteur Philip Seymour Hoffman (46) overleden

Oscarwinnaar bezweken aan overdosis heroïne

De Amerikaanse acteur Philip Seymour Hoffman (46) is dood aangetroffen in zijn appartement in New York. Dat hebben Amerikaanse media zondag gemeld.

Hoffman zou door een bevriende scenarioschrijver zijn gevonden met een heroïnenaald in zijn arm. De acteur, die samenwoonde met kostuumontwerper Mimi O ’Donnell en hun drie kinderen, gaf vorig jaar in interviews toe dat hij kampte met een drugsverslaving.
 
Philip Seymour Hoffman werd door vele collega’s en cinefielen beschouwd als een van de beste acteurs van zijn generatie. Hij won veel prijzen voor zijn werk, waaronder een Oscar voor zijn hoofdrol in de film Capote uit 2005. Ook voor zijn rollen in Charlie Wilson’s War (2008), Doubt (2009) en The Master (2013) werd hij genomineerd voor de Academy Award.
 
Geschoold als theateracteur en vermaard om zijn intense stijl, speelde Hoffman vaak losers, fanatici en andere antihelden, waarbij hij regelmatig de show stal in een bijrol. Hij werkte samen met gerenommeerde regisseurs als Paul Thomas Anderson, Joel en Ethan Coen, Spike Lee en Mike Nichols. Naast diverse theaterstukken, regisseerde Hoffman zelf het indie-drama Jack Goes Boating.
 
Hoewel zijn voorkeur uitging naar artistieke films, dook Hoffman incidenteel op in een blockbuster. Zo was hij recent nog te zien in de tweede film van de Hunger Games-serie. Insiders hebben gemeld dat zijn acteerwerk in de derde en vierde Hunger Games-films al zou zijn opgenomen.

In de CinemaTV-rubriek En fin: de vele gezichten van de onlangs overleden acteur Philip Seymour Hoffman