Acht duo's presenteren Gala van de Nederlandse Film

Maarten van Rossem herdenkt Theo van Gogh bij uitreiking

Het Gala van de Nederlands Film wordt dit jaar gepresenteerd door acht duo’s uit de wereld van film, media en politiek. Elk duo presenteert een deel van de avond en reikt aansluitend een Gouden Kalf.

Duo’s die tijdens deze avond optreden zijn Monic Hendrickx en Eric Corton ( Penoza), Marwan Kenzari en Tygo Gernandt (Bloedlink), Owen Schumacher en Paul Groot (Koefnoen), Fedja van Huêt en Rifka Lodeizen (Overspel), Dennis van de Ven en Jeroen van Koningsbrugge, Thijs Römer en Katja Römer-Schuurman, en Mike Boddé en Thomas van Luyn. Minister van OCW Jet Bussemaker zal speciaal voor deze avond een duo vormen met acteur Benja Bruijning en met hem het Gouden Kalf voor Beste Film uitreiken.
 
Het Gala van de Nederlandse Film is de traditionele afsluiting van het Nederlands Film Festival en vindt vrijdagavond 3 oktober plaats in de grote zaal van het nieuwe TivoliVredenburg in Utrecht. Het gala wordt rechtstreeks uitgezonden door de VPRO op NPO 2 om 20.25-22.00 uur. Daarnaast is de uitreiking vanaf 19.15 uur integraal te zien op filmfestival.nl en NPO Cultura.

Naast de uitreiking van de Gouden Kalveren wordt er op deze avond stilgestaan bij de moord op Theo van Gogh nu tien jaar geleden. Maarten van Rossem zal een speech houden ter herinnering aan de filmmaker met wie hij goed bevriend was. Van Rossem was tien jaar geleden ook een van de sprekers op de crematie van Van Gogh en speelde zijn enige filmrol tot dusverre in Van Gogh’s film In het belang van de staat, dat in 1997 een Gouden Kalf won.