12 Years a Slave wint beste film bij BAFTA’s

Prijs voor Gravity als beste Britse film omstreden

Afgelopen zondag zijn de British Academy Film Awards uitgereikt in Londen. Het voor negen Oscars genomineerde slavendrama 12 Years a Slave won de prijs voor beste film.

De film van regisseur Steve McQueen versloeg in de categorie beste film Philomena, American Hustle, Captain Philips en Gravity. Daarnaast won hoofdrolspeler Chiwetel Ejiofor de prijs voor beste mannelijke hoofdrol. 12 Years a Slave won onlangs ook al de Golden Globe voor beste drama.

De andere grote winnaar van de avond is de film Gravity van Alfonso Cuarón, die maar liefst zes van de elf nominaties wist te verzilveren. De ruimtethriller ontving onder andere de BAFTA’s voor beste regisseur en beste Bitse film. Die laatste prijs was enigszins controversieel: hoewel Gravity deels in Engeland is gefilmd, komt de financiering uit Hollywood en is de regisseur een Mexicaan.

American Hustle was genomineerd in tien categorieën, en won uiteindelijk de awards voor beste vrouwelijke bijrol (Jennifer Lawrence), beste scenario en beste haar en make-up.

Cate Blanchett won voor haar hoofdrol in Blue Jasmine de BAFTA voor beste actrice. Frozen werd uitgeroepen tot beste animatiefilm en Joshua Oppenheimers The Act of Killing ontving de award voor beste documentaire.

Bekijk hier de volledige lijst met winnaars.