12 Years a Slave wint Oscar voor beste film

Zeven beeldjes voor Gravity

12 Years a Slave, het slavernijdrama van Steve McQueen, heeft zondag in Los Angeles de Oscar gewonnen voor beste film van het jaar. Precies zoals de meeste filmkenners het hadden voorspeld. Echte verrassingen bood de 86e uitreiking van de Academy Awards sowieso niet.

Mexicaan Alfonso Cuarón, maker van ruimtethriller Gravity, won de Oscar voor beste regie. Gravity kan met zeven Oscars (ook camerawerk, montage, muziek, special effects, geluidsmix en geluidsmontage) de grote winnaar van de avond worden genoemd. Waarbij de grote verliezer dan American Hustle moet zijn, die tien keer werd genomineerd maar niet een keer beloond.

Matthew McConaughey kreeg, zoals door velen gehoopt, de Oscar voor beste acteur voor zijn rol als broodmagere aidspatiënt in Dallas Buyers Club. Ook de vrouwelijke favoriet werd beloond: Cate Blanchett voor haar rol in Woody Allens bittere tragikomedie Blue Jasmine.

Het feest had dit jaar geen Nederlands tintje, of het moet zijn dat regisseur Steve McQueen, die in Amsterdam woont, een Oscar mee naar huis mag nemen. De Belgische Oscarkandidaat The Broken Circle Breakdown, van Nederlandse coproducent Topkapi Film, werd verslagen door het populaire Italiaanse drama La grande bellezza.

De ceremonie werd droogkomisch gepresenteerd door Ellen DeGeneres. Bekijk hier haar openingsmonoloog.

De belangrijkste Oscars op een rij:
Film: 12 Years a Slave
Regisseur: Alfonso Cuarón (Gravity)
Acteur: Matthew McConaughey (Dallas Buyers Club)
Actrice: Cate Blanchett (Blue Jasmine)
Mannelijke bijrol: Jared Leto ( Dallas Buyers Club)
Vrouwelijke bijrol: Lupita Nyong'o (12 Years a Slave)
Buitenlandse film: La grande Belezza
Oorspronkelijke scenario: Her (Spike Jonze)
Geadapteerde scenario: 12 Years a Slave (John Ridley)
Animatiefilm: Frozen
Lange documentaire: 20 Feet from Stardom

Ook benieuwd naar de minder populaire categorieën? Bezoek hier de officiële Oscarsite.