‘Mike Myers f*cked us’

Waarom James Bond afscheid moest nemen van zijn gadgets

Afgelopen week werd overal de titel van de nieuwe James Bondfilm bekend gemaakt: SPECTRE. De film wordt geregisseerd door Sam Mendes, bekend van American Beauty en de Bondfilm Skyfall. Door alle heisa rondom de Bondfilm wordt ook overal weer aandacht geschonken aan een interview uit 2012 met James-Bondacteur Daniel Craig.

In het interview, voor de James Bond fan-site MI6, legt Craig uit waarom de Bondfilms, sinds zijn intrede in Casino Royale (2006), serieuzer en duisterder zijn geworden.

Craig kreeg daarin de vraag waar de oude James Bond met zijn gadgets was gebleven: het wurghorloge, de GPS-pil en de onderwater jet pack. Craig zegt dat we deze attributen voorlopig niet meer zullen tegen komen in nieuwe James Bondfilms en dit is volgens hem allemaal te wijten aan de komiek Mike Myers. Myers heeft er voor gezorgd dat door Austin Powers, zijn parodie op James Bond, de gadgets die eerder zo typerend waren voor de James Bondfilms, niet langer serieus genomen konden worden.

Craig in het interview: ‘ We hebben de James Bondmythe moeten vernietigen omdat de Austin Powersfilms ons gefuckt hebben. Begrijp me niet verkeerd, ik ben een enorme fan van Mike Myers maar hij heeft het voor ons onmogelijk gemaakt om deze gadgets nog langer te verwerken in de Bondfilms.’