‘Futuristische technologie uit Her reëel toekomstbeeld’

Intelligent computersysteem in 2029 haalbaar volgens Ray Kurzweil

Wat als Siri, de persoonlijke assistent op je iPhone, tastbaar wordt? Een virtuele vriendin die tot leven komt: volgens Ray Kurzweil, directeur van techniek bij Google, is het over een jaar of vijftien mogelijk. De uitvinder denkt dat verschillende futuristische technieken uit de film Her in de toekomst realiteit kunnen worden. Dat verklaart hij in een recensie van het sciencefictiondrama op zijn website.

Het voor vijf Oscars genomineerde Her van Spike Jonze vertelt het verhaal van Theodore ( Joaquin Phoenix), die verliefd wordt op zijn computerbesturingssysteem (met stem van Scarlett Johansson). De twee troosten elkaar en maken ruzie, net als een menselijk koppel. Het enige probleem is dat Theodore een lichaam heeft en Samantha niet.

Volgens Kurzweil zijn sommige elementen uit Jonze’ film al in 2020 mogelijk. Bijvoorbeeld de tastbare videogamepersonages waar de hoofdrolspeler mee in aanraking komt en de minuscule camera’s die als een sproetje op iemands gezicht geplaatst kunnen worden.

Het belangrijkste element van Her, de computer Samantha, zou rond 2029 werkelijkheid moeten kunnen worden, volgens de technisch directeur van Google. Toch klopt het beeld dat Jonze schetst niet helemaal volgens Kurzweils visie. Het drama wordt gedreven door het feit dat Theodore’s geliefde geen lichaam heeft, maar dit probleem hoeft volgens Kurzweil helemaal niet voor te komen. In de toekomst zou het technisch gezien niet moeilijk moeten zijn om Samantha naast haar auditieve aanwezigheid een visuele verschijning te geven. De uitvinder noemt op de lens aangebrachte displays, die beelden op het netvlies kunnen projecteren.

Ook het tastzintuig zou, tegen de tijd dat een systeem als Samantha werkelijkheid is geworden, toegevoegd kunnen worden aan het virtuele lichaam. Kurzweil heeft zelfs al enkele patenten aangevraagd voor een virtueel realiteitssysteem met tastzintuigen. Ook bestaan er al ruwe versies van apparaten die tastbare waarnemingen mogelijk maken.

Het futuristische script van Her, geschreven door Spike Jonze, raakte afgelopen week in opspraak. Sachin Gadh en Jonathan Sender spanden een rechtszaak aan tegen de regisseur, omdat hij het idee voor Her gestolen zou hebben van een scenario dat het duo in 2011 schreef. Het plot van Her zou sterk overeenkomen met hun script voor Belv, dat zij voorgelegd hebben aan het talentenbureau waar Jonze nu door vertegenwoordigd wordt. De regisseur heeft nog niet gereageerd op de beschuldigingen.

Her is vanaf 27 februari te zien in de Nederlandse bioscopen.