‘Borgman meest ondergewaardeerde film in VS’

Filmsite Indiewire benoemt 12 onopgevallen filmjuweeltjes uit 2014

Indiewire, de filmwebsite vooral gericht op onafhankelijke films, heeft Borgman van regisseur Alex van Warmerdam uitgeroepen tot één van de twaalf meest ondergewaardeerde films van de afgelopen zeven maanden. In het overzicht neemt Indiewire filmjuweeltjes onder de loep die in de VS zijn uitgebracht en door nog maar weinig mensen zijn gezien of geprezen.

‘Borgman zal je zowel frustreren als fascineren, en is dubbel en dwars je tijd waard,’ zo vermeldt website. ‘Deze fantastische bizarre film is uniek in z’n soort en zet je tot ver na de aftiteling aan het denken.’

Ook bevat de film van Alex van Warmerdam ‘nu al één van de meest memorabele filmscènes van het jaar.’ Hiermee doelt Indiewire op een scène waarin de personages van Annet Malherbe en Eva van de Wijdeven een aantal lijken dumpen.

Borgman is een onorthodoxe zwarte komedie en gaat over een mysterieuze zwerver, Camiel Borgman (de Vlaming Jan Bijvoet), die zijn zinnen heeft gezet op een yuppengezin. Met zijn handlangers (onder wie Van Warmerdam zelf) neemt hij eerst de enorme tuin van hun villa onder handen. Vervolgens zijn de gezinsleden aan de beurt.

Andere films die door Indiewire werden uitgelicht zijn onder andere Noah, The Rover en Don Hemingway. Opvallend is wel dat de films Noah en Don Hemingway ook voorkomen in een ander overzicht, dat door verschillende journalisten is samengesteld, waarin de slechtste films van 2014 werden besproken.