Winnaars filmfestival Rome bekend

Scarlett Johansson met stemrol beste actrice

De jury van het jaarlijkse International Rome Film Festival heeft zondag de prijzen uitgereikt. Eén van de opvallendste winnaars was Scarlett Johansson, die de prijs voor beste actrice in ontvangst mocht nemen voor haar rol in Her. Opvallend, omdat ze enkel haar stem voor de film leende en zelf geen seconde in beeld te zien is.

Her, de nieuwste film van de Amerikaanse regisseur Spike Jonze, draait om een eenzame man (gespeeld door Joaquin Phoenix) die verliefd wordt op een computersysteem genaamd Samantha . Johansson nam die rol in de post-productie over van Samantha Morton, die haar stem op de draaidagen inzette.

Het filmfestival van Rome beleeft dit jaar zijn achtste editie. De jury, voorgezeten door scenarist en filmmaker James Gray, verkoos Matthew McConaughey tot beste acteur voor zijn rol als rodeo-cowboy met hiv in Dallas Buyers Club. Na zijn al eerder bejubelde rollen in de films Killer Joe , Mud en Magic Mike is dit het zoveelste succesverhaal van de Texaanse acteur in een paar jaar. Dallas Buyers Club zelf won de publieksprijs.

De beste film volgens de jury was Tir, een Italiaans-Kroatische documentaire van Alberto Fasulo over een Bosnische man die vrachtwagenchauffeur wordt nadat hij geen werk als leraar weet te vinden. Na de bekroning van Gianfranco Rosi’s Sacro GRA in Venetië is Tir de tweede Italiaanse documentaire die de hoofdprijs op een groot Italiaans festival weet te winnen.

Het relatief jonge festival is op weg één van de grootste van Italië te worden. Dit jaar werden er al twintig procent meer kaarten verkocht dan op de voorgaande editie en ook is de hoeveelheid buitenlandse pers en distributeurs toegenomen.

Artistiek directeur Marco Mueller, die vorig jaar aantrad, zegt de nadruk op het eerste deel van het woord ‘festival’ te willen leggen: ‘Een viering van cinema ,’ aldus Mueller.

Zondag de 24ste worden de laatste films buiten de competitie vertoond. Wanneer de negende editie precies plaats zal vinden is nog onbekend, omdat er gezocht wordt naar een passende datum die niet samenvalt met de American Film Market en het filmfestival van Turijn.