Met de uitreiking van de filmprijzen is zaterdagavond (lokale tijd) het Sundance festival 2013 afgesloten, hét Amerikaanse festival voor de onafhankelijke film. Het oordeel van zowel de professionele als de publieksjury bleek dit jaar verrassend eenduidig: het drama Fruitvale en de documentaire Blood Brother wonnen in hun categorie zowel de jury- als de publieksprijs.

De film Fruitvale van regisseur Ryan Coogler won de juryprijs voor beste Amerikaanse drama, de belangrijkste prijs van het festival. De film gaat over de waargebeurde beschieting van de Amerikaan Oscar Grant, die in 2008 in Californië plaatsvond. Eerder werd de invloedrijke prijs gewonnen door films als Beasts of the Southern Wild, Winter’s Bone en Precious.

Uitgeroepen tot beste documentaire werd Blood Brother van regisseur Steve Hoover. De film legt vast hoe een gedesillusioneerde Amerikaanse toerist een bezoek brengt aan India. De man moet zijn sceptische mening bijstellen wanneer hij er een groep kinderen ontmoet die besmet zijn met hiv, waardoor hij besluit in het  land te blijven.

Het Zuid-Koreaanse drama Jiseul, geregisseerd door Muel O., werd verkozen tot beste internationale drama. De film, die zich afspeelt tijdens de communistische protesten in 1948, vertelt over een groep stedelingen die zich tijdens de opstanden maandenlang in een grot verscholen.

Bekijk hier de volledige lijst met winnaars van het Sundance Film Festival 2013.