Winnaars NFF Studenten Competitie bekend

Twee documentaires en een fictiefilm onderscheiden

Zondag 29 september zijn tijdens het Nederlands Film Festival de winnaars van de NFF Studenten Competitie bekendgemaakt. De drie studentenprijzen – de Tuschinski Award, de Dioraphte Award en de Filmproducenten Nederland Award – zijn naar twee documentaires en een fictiefilm gegaan.

De winnaar van de Tuschinski Award, de prijs voor de regisseur van de beste afstudeerfilm, is Jona Honer van de Nederlandse Filmacademie. Hij maakte de documentaire Ik, over een man met een hersentumor die zijn gedrag beïnvloedt. Honer ontvangt €5.000 uit de handen van Pathé Theatres BV.

De Dioraphte Award voor onderscheidend crewlid ging naar Yair Moss van de Gerrit Rietveld Academie, voor White Soldier, een documentaire over performancekunstenaars Yuda Braun (beter bekend als ‘The White Soldier’) en Matan Goldberg, die Moss maakte met Danielle Zini. Hij ontving €5.000, vanuit Stichting Dioraphte.

Layla Meijman, ook van de Nederlandse Filmacademie, is door producenten Hanneke Niens en San Fu Maltha onderscheiden met de Filmproducenten Nederland Award. De prijs bekroont studenten die een duidelijke inhoud aan het vak van producent geven en bestaat eveneens uit €5.000. Meijmans film, Cowboys janken ook, gaat over twee achttienjarige boezemvrienden die zonder veel dialoog ontdekken dat vriendschap geen vanzelfsprekendheid is.

De jury, bestaande uit documentairemaakster Coco Schrijber, producent Chris Mouw, filmjournalist Joost Broeren en curator Leontine Coelewij, werd voorgezeten door regisseur en scenarioschrijver Michiel van Jaarsveld.