Winnaars Holland Animation Film Festival bekend

Grote Prijs Nederlandse animinatie voor Junkyard

Gisteravond zijn in Utrecht de winnaars van het Holland Animation Film Festival bekendgemaakt. Junkyard van Hisko Hulsing won de Grote Prijs in de categorie Nederlandse animatie. Het festival vond voor de zestiende keer plaats.

In Junkyard worden via flashbacks jeugdherinneringen getoond van een man die door een junk wordt neergestoken. In de film wordt een bijzondere combinatie van technieken en materialen gebruikt: olieverfschilderijen, tekeningen en 3D- computeranimatie. De film was al eerder genomineerd voor een Gouden Kalf voor beste korte film.

De Grote Prijs voor beste korte film werd in twee categorieën uitgereikt. Recycled van Lei Lei ben Thomas Sauvin won in de categorie non-narratief, een film waarin drieduizend kleurennegatieven, gevonden op vuilnisbelten in Beijing, het razendsnelle tempo tonen van de stad, de bewoners en de vergankelijkheid. In de categorie narratief won Palmipedarium van Jérémy Clapin, een film over een jongen die veel weet van eenden en op een dag een bijzondere vogel tegenkomt.

Het door Maria Verónica Ramírez geregisseerde Ánima Buenos Aires won in de categorie beste lange animatiefilm. Het is een portret van de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires in tijden van meedogenloze globalisering. Verschillende filmmakers en striptekenaars gebruikten een rijke combinatie van technieken.

Een Nederlander won de prijs van beste Europese studentenfilm: Jonas Ott voor Washed Ashore. In de film spoelt een drenkeling aan op het strand van een grote stad. Nieuwsgierig gaat hij op ontdekkingstocht. De mensen die hij ontmoet zijn echter vreemd en oppervlakkig.