Vertoning Matterhorn verstoord door bommelding

Regisseur bleef om veiligheidsredenen thuis

De vertoning van de Nederlandse film Matterhorn op het Side By Side Film Festival in Sint Petersburg is uren later van start gegaan dan gepland. 'Een kwartier voor aanvang kwam er een telefoontje met een bommelding', meldt cameraman Dennis Wielaert, die op het festival aanwezig was.

Het Russische festival richt zich op homoseksuele thema’s binnen de internationale cinema. Gewaagd, in een land waar de president eerder dit jaar nog een wet ondertekende die ‘propaganda’ maken voor homoseksualiteit illegaal stelt. Voorafgaand aan de vertoning moest de bioscoop al meerdere posters verwijderen waarop anti-homoleuzen geschreven stonden. Ondanks dat bleef de sfeer er goed in, zegt Wielaert. ‘Het was mooi om te zien dat bijna iedereen bleef wachten buiten in de kou.'

Nadat de politie twee uur lang had gezocht in het geëvacueerde winkelcentrum werd de bioscoop weer vrijgegeven en kon Matterhorn aan het publiek worden vertoond. 'Er werd fijn gereageerd en gelachen', aldus Wielaert. 'Op het moment dat Ton Kas en René van 't Hof als bruid en bruidegom in de regen naar de kerk rennen, barstte de zaal in applaus uit. Toch wel een kippenvelmomentje. Na afloop waren er veel complimenten en vrolijke mensen.'

Matterhorn draait om de eenzame Fred, gespeeld door Kas, die een innige vriendschap sluit met een vreemdeling (’t Hof). Het innige samenzijn van de twee mannen zorgt voor veel onrust in Freds sterk christelijke gemeente.

Regisseur Diederik Ebbinge was uitgenodigd, maar besloot om veiligheidsredenen in Nederland te blijven, nadat hij zich herinnerde dat het Side By Side festival de afgelopen editie door tegenstanders kort en klein was geslagen.