Verontwaardiging over casting Fifty Shades of Grey

Fans eisen andere acteurs middels online petitie

‘Het doet me deugd jullie te berichten dat de lieflijke Dakota Johnson heeft toegezegd onze Anastasia te zijn in de verfilming van Fifty Shades of Grey,’ twitterde EL James afgelopen maandag. Eventjes later gaf de auteur van de beroemde erotische boekenreeks het verhaal een staartje. ‘De knappe en getalenteerde Charlie Hunnam zal Christian Grey spelen in de verfilming van Fifty Shades of Grey.’

Zo ‘delighted’ als James bleken veel fans niet te zijn, zo blijkt uit de onrusten op Twitter en andere sociale media. Een online petitie om publiekslievelingen Matt Bomer en Alexis Bledel de twee acteurs te laten vervangen werd dezelfde dag nog gelanceerd en nadert op het moment van schrijven de 18.000 handtekeningen. ‘No Bomer, No Movie,’ weerklinkt het verontwaardigd op de pagina.

Het lijkt een herhaling van twee weken terug, toen de keuze van Warner Bros. om Ben Affleck te casten als Batman in Zack Snyders vervolg op Man of Steel op minstens zoveel onbegrip van het publiek kon rekenen, plus een (nog iets succesvollere) petitie op internet.

Producent Dana Brunetti, op internet besmeurd als ‘een idioot’, ‘een eikel’, ‘een beest’ en erger, schroomde niet om de keuze op Johnson en Hunnam te verdedigen. ‘Er gaat een boel in casting zitten buiten de ‘looks’ om,’ twitterde hij vrijwel onmiddellijk na de uitbarsting. ‘Talent, beschikbaarheid, hun welwillendheid, chemie met de andere acteur, etc.’ Vooral in het laatste blinken de twee gekozenen volgens hem uit.

Johnson, dochter van acteurs Don Johnson en Melanie Griffith, is bekend van rollen in o.a. 21 Jump Street en The Social Network. Hunnam speelt momenteel in de televisieserie The Sons of Anarchy en was deze zomer te zien in Pacific Rim.

Fifty Shades of Grey wordt geregisseerd door de Britse kunstenares Sam Taylor-Johnson, die in 2009 debuteerde met Nowhere Boy. De film, gepland voor 1 augustus 2014, is haar tweede productie.