Tom Clancy overleden

Thriller-auteur werd 66 jaar oud

Schrijver Tom Clancy is dinsdag 1 oktober op 66-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis te Baltimore. Zijn naam is onlosmakelijk verbonden aan die van Jack Ryan, het hoofdpersonage van zijn bestsellers The Hunt for Red October, Patriot Games, Clear and Present Danger en The Sum of All Fears: titels die Hollywood over het verloop van twaalf jaar elk in blockbusters heeft getransformeerd.

Clancy’s personage is op het witte doek onsterfelijk gemaakt door Alec Baldwin, Harrison Ford en Ben Affleck. Eind december zal ook Chris Pine zich in dat rijtje voegen, met een reboot van de serie getiteld Jack Ryan: Shadow Recruit.

Dat Clancy’s debuut The Hunt for Red October uit 1984 uiteindelijk verfilmd werd is grotendeels te danken aan president Ronald Reagan, die de roman publiekelijk prees als ‘my kind of yarn’ en zo de verkoop danig stimuleerde. Clancy werd binnen korte tijd miljonair. Het succes van het boek en de daaropvolgende delen deed Paramount beslissen een serie films over het hoofdpersonage op te zetten, die in 1990 van start ging met John McTiernans wereldberoemde thriller.

De verhoudingen tussen de Hollywoodstudio’s en Clancy zijn ondanks de financieel succesvolle samenwerking nooit vlekkeloos geweest. Na een fel debat over filmrechten en casting (Clancy is het nooit eens geweest met Ford als Ryan) wisselde de auteur in 1995 van agent. Hierop volgde een minder vruchtbare periode uit Clancy’s carrière, met veel publicaties die eigenlijk uit handen van ghost writers kwamen en veel bewerkingen die zich beperkten tot televisieproducties.

Als uitgesproken republikein en schrijver van militaire romans was Clancy de stem van vele rechtse Amerikanen in het debat rondom terrorisme. Zijn roman Debt of Honor uit 1994 behandelt de terreurdaad van een Japanner die een commercieel vliegtuig het Capitool invliegt . Direct na de aanslagen op 11 september 2001 werd Clancy dan ook door meerdere media aangehaald. Hij schreef naderhand meerdere non-fictieboeken over militaire technologie, waarvan velen net als Clancy’s fictiewerk bovenaan de bestsellerlijst prijkten.

Clancy’s laatste roman, getiteld Command Authority, zal in december in de Amerikaanse boekwinkels liggen.