Tiger Awards voor korte film uitgereikt

Twee Nederlandse films onder de winnaars

Met de uitreiking van de Tiger Awards voor korte films zijn maandagavond de eerste prijswinnaars van het IFFR 2013 bekend geworden. Van de drie winnende films zijn er twee van een Nederlandse maker.

In de Tiger Awards-competitie voor korte films deden in totaal 23 films mee, die een maximale lengte hadden van zestig minuten. Een internationale jury koos de winnaars van drie gelijkwaardige Tiger Awards.

De Rotterdamse filmmaker en kunstenaar Erik van Lieshout werd door de vakjury onderscheiden met een Tiger Award voor zijn korte film Janus, over een gelijknamige excentrieke artiest uit Rotterdam. Ook de korte film Unsupported Transit van de Amsterdamse filmmaker Zachary Formwalt werd bekroond. De Britse kunstenares Beatrice Gibson viel met haar film The Tiger’s Mind eveneens in de prijzen. Het is de tweede Tiger Award voor de regisseur, die twee jaar geleden ook werd bekroond voor haar korte film A Necessary Music.

Naast de drie Tiger Awards, waaraan een geldbedrag van 3000 euro is verbonden, was er ook een nominatie te vergeven voor de European Film Awards, de prestigieuze Europese filmprijzen die in het najaar van 2013 uitgereikt worden. Deze nominatie werd bemachtigd door de film Though I Know the River Is Dry van de Egyptische filmmaker Omar Robert Hamilton.

Vrijdag zullen de Tiger Awards voor beste speelfilms worden uitgereikt, de belangrijkste prijzen die tijdens het festival worden vergeven. Onder andere de Nederlandse films De wederopstanding van een klootzak van Guido van Driel en Silent Ones van Ricky Rijneke maken kans op zo'n Tiger Award.