Stoker is slotfilm IFFR

Nicole Kidman in eerste Engelstalige film van Park Chan-Wook

Stoker, het Engelstalige debuut van de Zuid-Koreaanse regisseur Park Chan-Wook, is de slotfilm van de 42ste editie van het International Film Festival Rotterdam. Met de internationale première van de film zal op 2 februari het festival worden afgesloten.

Stoker is het langverwachte Engelstalige debuut van de Zuid-Koreaanse regisseur Park (1963). De film, een duister psychologisch drama, gaat over adolescent India ( Mia Wasikowska) wier vader door een auto-ongeluk plotseling komt te overlijden. Wanneer opeens haar tot dusver onbekende oom Charlie ( Matthew Goode) ten tonele verschijnt en intrekt bij India en haar onstabiele moeder Evelyn ( Nicole Kidman), komt India er al snel achter dat de mysterieuze en charmante man er een verborgen agenda op nahoudt. In plaats van boos te worden, raakt buitenstaander India steeds meer in de ban van haar oom.

Park Chan- Wook brak in 2003 internationaal door met de wraakfilm Oldboy, waarin een man na vijftien jaar eenzame opsluiting zijn plaaggeest gaat opsporen. De Koreaan won met zijn films al vele prijzen, waaronder de Alfred Bauer Award tijdens het filmfestival van Berlijn voor I’m a Cyborg, But That’s OK. Ook sleepte de regisseur voor zowel Oldboy als voor Thirst de juryprijs in de wacht tijdens het filmfestival van Cannes.

De vertoning van Stoker vindt plaats in de grote zaal van De Doelen en begint om 21 uur. Voorafgaand wordt de UPC Publieksprijs voor beste festivalfilm uitgereikt , en de Dioraphte Award voor beste Hubert Bals Fonds-film. Stoker is vanaf 11 april te zien in de Nederlandse bioscoop.