Steekspel wordt positief ontvangen op Tribeca

Vooral ontstaanswijze wordt geroemd

Afgelopen weekend draaide de film Steekspel van Paul Verhoeven op het filmfestival Tribeca in New York. Op de experimentele manier waarop de film werd gemaakt, werd alom enthousiast gereageerd. De film zelf ontving redelijk wat goede reacties. Het is een ‘samenhangende, maar ook goede en leuke film,’ aldus krant The LA Times.

Steekspel kwam voort uit de Entertainment Experience. Scenariste Kim van Kooten schreef de eerste scène. Daarna kon het publiek, onder toeziend oog van Paul Verhoeven, de scène verfilmen, vervolgscènes schrijven en opnemen, acteeraudities doen, filmmuziek componeren, enzovoorts. Dat leverde twee films op: één van het publiek en één van Verhoeven met professionele cast en crew. De tweede film van vijftig minuten draaide in maart de Nederlandse bioscopen en afgelopen weekend in New York.
 
The LA Times roemt de film, omdat Steekspel ‘niet alleen een samenhangend verhaal heeft, maar ook een goede en leuke film is’. ‘It’s vintage Verhoeven.’ Filmwebsite CinemaBlend sluit zich daarbij aan. ‘In de film ontwikkelt zich een donker en komisch plot. De film is grappig en voelt typisch Verhoeven aan.’ ‘Een interessante verzameling’, noemt filmblog Flixits de film. ‘Het is een bewonderenswaardig en gedurfd project, en dat zal vooral de fans van Verhoeven aanspreken.’

‘Het is een intrigerend concept en een gigantisch risico,’ zegt CinemaBlend over de inbreng van het publiek. ‘De samenvoeging van de verschillende scripts leidt tot een verhaal dat beter samenhangt dan je zou verwachten. De verschillende hoofdstukken lopen naadloos in elkaar over.’
 
Afgelopen november was de film al te zien op het Rome Film Festival. Ook toen werd er positief op het project gereageerd. Zo schreef website IndieWire: ‘Ook al zie je deze film thuis, de charme van de film zal niet verloren gaan. De constante plotwendingen hebben het hart van het festivalpubliek veroverd.’ IndieWire hoopt dat deze film leidt tot meer films waarbij gebruik wordt gemaakt van de inbreng van het publiek.
 
In Steekspel speelt Peter Blok Remco, een succesvolle vastgoedmanager. Zijn vrouw Ineke (Ricky Koole) organiseert een feestje voor zijn vijftigste verjaardag. Wanneer hij tijdens de fuif wordt geconfronteerd met een zwangere scharrel ( Sallie Harmsen) en een zakelijk dilemma, stapelen de problemen zich al snel op.