De Nieuw-Zeelandse sound editor Mike Hopkins is zondag op 53-jarige leeftijd overleden. Hij verdronk toen hij met vrienden aan het raften was in een nationaal park in het noorden van zijn thuisland. Dat meldde politie maandag. De tweevoudig Oscarwinnaar werkte de afgelopen twintig jaar mee aan veel Peter Jackson-films, waaronder de Lord of the Rings-trilogie en King Kong.

Volgens de Nieuw-Zeelandse politie werden Hopkins en zijn twee metgezellen uit hun boot geslingerd op een rivier in het nationaal park Tararua, ten noordoosten van de hoofdstad Wellington. Hopkins werd door het water overmeesterd nadat zijn boot in de sterke stroming kapseisde. Hoewel alle drie de metgezellen reddingsvesten en helmen droegen, mocht het voor Hopkins niet baten. De twee anderen bleven ongedeerd.

Hopkins begon zijn carrière als sound editor in de jaren ‘60, en werkte mee aan films als Superman (1978) en Blade Runner (1982). In 1992 werkte hij voor het eerst samen met regisseur Peter Jackson, als sound designer voor de horror-komedie Braindead. In de decennia die volgden werkte Hopkins mee aan diverse Jackson -films, waaronder Heavenly Creatures en de Lord of the Rings-trilogie.

In 2003 won Hopkins een Oscar voor beste geluidsmontage in de film Lord of the Rings: The Two Towers. Voor de geluidsmontage van de (eveneens door Jackson geregisseerde) film King Kong werd hij in 2006 nogmaals met een Oscar bekroond.

Hopkins werd in 2008 voor een derde keer genomineerd voor een Oscar voor de film Transformers. Daarnaast ontving hij vijf keer een nominatie voor een BAFTA Award.

Bekijk hier een fragment over het sound design voor The Lord Of The Rings: The Two Towers, waarin ook Mike Hopkins te zien is.