Ruth Prawer Jhabvala overleden

Scenariste schreef veel scripts voor Merchant en Ivory

Scenariste Ruth Prawer Jhabvala is overleden. De van oorsprong Duitse is op 85-jarige leeftijd aan een longziekte overleden. Ze schreef onder andere het scenario van A Room With a View, dat haar een Oscar opleverde.

In totaal ontving Jhabvala drie Oscarnominaties, waarvan ze er twee verzilverde. Naast A Room With a View, ontving ze ook voor het script van Howards End in 1992 een Oscar. Beide films spelen zich af aan het einde van de negentiende eeuw en hebben Helena Bonham Carter in de hoofdrol.

In 1961 werd Merchant Ivory Productions opgericht, een filmmaatschappij van producer Ismail Merchant en regisseur James Ivory. Het grootste gedeelte van de films dat het duo maakte, is gebaseerd op scenario’s van Jhabvala. Ze begon haar carrière als schrijfster van boeken over haar leven in India.

Jhabvala werd in Duitsland in 1927 geboren als kind van Joodse ouders. Zij ontweken het naziregime door naar Groot-Brittannië te vluchten. Daar woonde ze totdat ze in 1951 met de Indiër Cyrus Jhabvala trouwde. Ze verhuisde naar India en woonde daar tot 1975 met haar gezin. Daarna verhuisden ze naar New York en woonden afwisselend in India en de Verenigde Staten.