Robert Towne gaat meeschrijven aan Mad Men

Oscarwinnaar zal laatste zeven afleveringen overzien

Robert Towne is de nieuwste aanwinst van televisiezender AMC, de drijvende kracht achter onder andere Breaking Bad en The Walking Dead. De scenarioschrijver zal meewerken aan het zevende seizoen van de hitserie Mad Men.

Het afsluitende seizoen zal, in navolging van Breaking Bad, in tweeën gesplitst worden. De eerste zeven afleveringen zullen in de lente van 2014 op tv verschijnen en de laatste zeven staan voor het voorjaar van 2015 gepland. Towne is er door de bedenker van Mad Men, Matthew Weiner, bijgehaald als consulting producer, wat betekend dat hij het overzicht heeft over al het geschreven materiaal van de laatste veertien afleveringen.

De scenarist werd wereldberoemd als de schrijver van Chinatown uit 1974, volgens de Writers Guild of America (WGA) de best geschreven film aller tijden. Hij won er een Oscar en een Golden Globe mee, en enkele van Towne’s dialogen – ‘Forget it, Jake, it’s Chinatown.’ – zijn vast onderdeel van de populaire cultuur geworden. Hij ontving in latere jaren nog drie Oscarnominaties. Ook heeft hij meegewerkt aan klassiekers als The Godfather , Bonnie and Clyde en Marathon Man, zonder hier ooit credits voor te ontvangen.

Mad Men speelt zich af in de jaren ’60 en draait om het fictieve reclamebureau Sterling Cooper en haar medewerkers. Tot op heden heeft de serie al vijftien Emmy’s en vier Golden Globes in de wacht weten te slepen. Pure noodzaak lijkt geen drijfveer te zijn geweest om Towne in te lijven: WGA noemde Mad Men dit jaar nog de zevende best geschreven televisieserie aller tijden. Wat Weiner er dan wel toe bewoog om de filmveteraan aan te nemen is vooralsnog onbekend.