Peter Jackson neemt afstand van blockbusters

Regisseur van The Hobbit wil zich op kleinere verhalen richten

Nadat hij de laatste hand aan het derde deel van The Hobbit-serie heeft gelegd, zal regisseur Peter Jackson zich een tijdje uit Hollywood terugtrekken. Hij en zijn vrouw/producent/co-scenarist Fran Walsh zijn van plan zich te gaan richten op enkele kleinere verhalen uit hun thuisland Nieuw-Zeeland.

Jackson en Walsh waren al langer van plan een pauze te nemen van wat ze ‘the Hollywood blockbuster thing’  noemen. Dat het er nooit van kwam wijt Jackson aan een gebrek aan tijd. ‘Het ene leidde altijd tot het andere. We hebben een bewuste keuze gemaakt om de jaren die we nog over hebben om films te maken te wijden aan enkele Nieuw-Zeelandse verhalen. De Heavenly Creatures-modus eigenlijk.’ Hij doelt hierbij op zijn in 1994 gemaakte drama over twee Nieuw-Zeelandse pubermeisjes die een gruwelijke moord plegen.

Twee jaar later leverde Jackson The Frighteners af, een horrorkomedie met Michael J. Fox als paranormaal begaafde oplichter. Het was de laatste nog redelijk bescheiden film van de regisseur voordat hij in 2001 wereldberoemd werd met de eerste van zijn drie Lord of the Rings-films, waarna hij de 200 miljoen dollar kostende remake van King Kong maakte, bijna 100 miljoen binnenhaalde met zijn drama The Lovely Bones en de verantwoording nam voor de half miljard kostende Hobbit-trilogie.

Die laatste drie films zouden aanvankelijk slechts door Jackson worden geproduceerd, maar nadat Guillermo del Toro als regisseur uit het project stapte besloot de Nieuw- Zeelander zelf de regie in handen te nemen en de kleinere Nieuw-Zeelandse verhalen op wacht te zetten.

The Hobbit: The Desolation of Smaug zal vanaf 11 december in de Nederlandse bioscopen te zien zijn.