Nieuwe filmserie binnen Harry Potter-universum gepland

Auteur J.K. Rowling verzorgt scenario

Na acht films over Harry Potter is filmstudio Warner Bros. nog niet klaar met de jonge tovenaar. Het bedrijf heeft contact opgenomen met schrijfster J.K. Rowling om haar boek Fantastic Beasts and Where to Find Them te verfilmen. Rowling zelf zal – voor het eerst – het scenario schrijven.

Het hoofdpersonage uit de zevendelige boekenserie zal Rowling, zoals eerder beloofd, ‘met rust laten.’ In plaats van Harry Potter zal de film – het eerste deel van een serie – het personage Newt Scamander volgen en begint het verhaal in New York, zeventig jaar voor de avonturen van de wereldberoemde tovenaarsleerling. ‘Het wordt eerder een uitbreiding van het universum dan een prequel of een sequel,’ zegt de auteur. Toch voorspelt Warner dat enkele personages de fans wellicht bekend zullen voorkomen.

In de Harry Potter-boeken is Newt Scamander de schrijver van het handboek Fantastic Beasts and Where to Find Them, dat de leerlingen van tovenaarsschool Hogwarts in hun eerste jaar als studiemateriaal opgelegd krijgen. Toen Rowling vernam dat Scamander het centrale personage in de nieuwe filmserie wordt, besloot ze al snel zelf met ideeën te komen. ‘Het plan klonk leuk, maar ik had moeite met het idee om Newt Scamander gerealiseerd te zien worden door een andere schrijver,’ zo stelt ze. ‘Ik heb zo lang in mijn fictieve wereld geleefd dat ik genoeg van hem ben gaan houden om zelfs zijn kleinzoon Rolf te laten trouwen met één van mijn favoriete personages uit de Harry Potterserie: Luna Lovegood. Terwijl ik Warner’s voorstel op me liet inwerken begon er een idee vorm te krijgen dat ik niet kon loslaten. Uiteindelijk pitchte ik zo mijn eigen idee voor een film.’

Rowling schreef het 42-pagina’s tellende boekje in 2001 ook echt, ten behoeve van de Britse hulporganisatie Comic Relief. Samen met de pendant Quidditch Through the Ages, een handboek dat de geschiedenis van de sport Zwerkbal uitlegt , heeft het de instelling uiteindelijk 15,7 miljoen pond opgeleverd. Zoals de titel al doet vermoeden, behandelt Fantastic Beasts de studie naar magische wezens, en komen dieren als draken en reuzenspinnen uitgebreid aan bod. Hoe de film deze inhoud zal behandelen is vooralsnog onbekend, net als een geplande verschijningsdatum.

De acht Harry Potterfilms, die vanaf 2001 over een periode van tien jaar zijn uitgebracht, vormen samen, met een opbrengst van meer dan 7 miljard dollar, nog steeds de financieel meest succesvolle filmserie allertijden. Het is dan ook geen wonder dat Warner Bros. de lucratieve Rowling nog niet los wil laten. Zo staat voor 2014 bijvoorbeeld de productie gepland van een BBC-miniserie gebaseerd op haar roman The Casual Vacancy, waarvoor Warner Bros. de wereldwijde distributie op zich zal nemen.