New Yorks filmtheater lapt Amerikaanse kijkwijzer aan zijn laars

La vie d'Adèle ook vertoond voor jongeren onder de 17

In Amerika heeft de Gouden Palmwinnaar La vie d'Adèle een keuring gekregen van NC-17, wat betekent dat niemand onder de 17 de film mag bekijken. Maar één filmtheater in New York, het IFC Center, negeert de classificatie en verwelkomt nieuwsgierige tieners die op het drie uur durende liefdesdrama van regisseur Abdellatif Kechiche afkomen.

De keuring komt vanuit de Motion Picture Association of America (MPAA), die het stempel 'NC-17' bewaart voor films die 'de meeste ouders te heftig of ongepast vinden voor hun kinderen van onder de 17 jaar'. De veelvuldige en expliciete (en bovendien lesbische) seksscènes in La vie d'Adèle zullen de conservatieve MPAA zeker in haar keuze hebben beïnvloed.

Toch is de keuring slechts een richtlijn, zonder enige juridische macht. Daardoor heeft John Vanco, manager van het IFC Center, de beslissing kunnen maken zich niet aan de classificatie te houden. 'Dit is geen film voor jonge kinderen,' zegt hij, 'maar naar ons oordeel is de film zeker niet ongepast voor volwassen, nieuwsgierige tieners die de emotionele uitdagingen en mogelijkheden van volwassenheid tegemoet kijken.'

Hoe anders is het verhaal aan de andere kant van het land: in Idaho is de film vanwege de zogenoemde Idaho Code niet in de bioscopen te zien. De wet maakt het mogelijk voor theaters om alcohol te serveren, maar daar zit aan vast dat '( gesimuleerde) daden van geslachtsgemeenschap, masturbatie, sodomie, bestialiteit , orale bevrediging en geseling', en daarnaast het tonen van ‘mensen wiens borsten, billen, anus of genitaliën worden gestreeld of betast’ streng verboden is. Dat La vie d'Adèle meerdere van deze daden presenteert heeft ervoor gezorgd dat het iedere bioscoop in de staat met een schenkvergunning verboden is de film te vertonen.

Ondanks de problemen die een NC-17 keuring met zich meebrengt – zo’n keuring is voor veel films vaak een financiële doodsteek – heeft de Amerikaanse distributeur Sundance Selects bewust geen gematigdere ‘cut ’ overwogen. 'Deze film is een mijlpaal,' zo verklaart directeur Jonathan Sehring het besluit, 'met twee van de beste vrouwelijke performances die we ooit op het scherm hebben gezien. De film is allereerst een film over liefde, volwassen worden en passie. We weigeren Kechiche's visie in opspraak te brengen door de film in te korten voor een lagere keuring.'

La vie d'Adèle is in Nederland geschikt bevonden voor 16 jaar en ouder en is sinds twee weken in de bioscoop te zien.