Nederlands Filmfestival knipoogt naar naakt

NFF opent met Hoe duur was de suiker

Waaraan herken je een Nederlandse film? Veel bloot. Met een knipoog naar dit cliché staat het Nederlands Filmfestival dit jaar in het teken van het thema 'naakt'. Directeur Willemien van Aalst van het NFF maakte dinsdag het programma bekend.

Op de agenda staan onder meer een ode aan de vorig jaar overleden actrice Sylvia Kristel, op de dag dat zij 61 zou zijn geworden, en voorstellingen in de allerlaatste seksbioscoop van Utrecht.

Op de 33e editie van het NFF , dat plaatsvindt van 25 september tot en met 4 oktober in Utrecht, zijn in totaal 319 films te zien, waarvan 79 premières. 88 films dingen mee naar de Gouden Kalveren, waarvan er in totaal 21 zijn te vergeven.

19 Kalveren worden vergeven door de vakjury onder leiding van algemeen voorzitter Emile Fallaux. Andere juryleden zijn dit jaar onder anderen actrices Thekla Reuten en Maryam Hassouni en documentairemaker Michiel van Erp. De overige twee Kalveren zijn de Cultuur- en Publieksprijs die worden toegekend door het bestuur van het NFF en het publiek.

Op de openingsavond van het festival krijgt filmpublicist Monique van Schendelen het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs 2013. Deze prijs wordt ieder jaar uitgereikt aan personen of instanties die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor de Nederlandse filmcultuur.

Het NFF opent met de première van de film Hoe duur was de suiker van Jean van de Velde. De Gouden Kalveren worden op de slotavond uitgereikt in de Utrechtse Stadsschouwburg.