Nederland sterk vertegenwoordigd tijdens Berlinale

Documentaire L’Amour des Moules opent filmprogramma Culinary Cinema

Tijdens de 63e editie van de Berlinale, die van 7 tot en met 15 februari plaatsvindt, zal Nederland in een aantal filmprogramma’s sterk vertegenwoordigd zijn. De Nederlands-Belgische coproductie L’Amour des Moules van regisseur Willemiek Kluijfhout zal de openingsfilm zijn van het culinaire filmprogramma Culinary Cinema, dat tijdens de Berlinale vertoond wordt.

Ook aan de Co-Production Market, een platform waar twintig internationale speelfilmprojecten gelanceerd worden, zullen twee Nederlandse regisseurs deelnemen. De Co-Production Market, die dit jaar voor de tiende keer wordt gehouden, heeft  als doel om internationale filmprojecten te realiseren. Sacha Polak is één van de Nederlandse regisseurs die voor de markt is geselecteerd. Tijdens de Co-Production Market zal zij haar nieuwe project Zurich presenteren. Vorig jaar werden tijdens de Berlinale twee films van Polak vertoond: de korte film Broer en haar speelfilmdebuut Hemel, waarvoor zij werd bekroond met de prijs voor beste film in de het Forum-programma. 

Ook het project Onder het hart van regisseur Nicole van Kilsdonk is geselecteerd voor de Co-Production Market. Vorig jaar deed Van Kilsdonk met haar familiefilm Patatje Oorlog mee in de Generation Kplus competitie in Berlijn.

Eerder werden al enkele Nederlandse titels bekendgemaakt die tijdens de Berlinale te zien zullen zijn, waaronder de experimentele thriller Dark Blood van George Sluizer, die buiten de competitie in het hoofdprogramma van het festival vertoond zal worden. De Nederlands-Belgische co- productie Nono, het zigzag kind van Vincent Bal zal de openingsfilm zijn van het competitieprogramma Generation Kplus. 

Het volledige programma van de Berlinale 2012 wordt op 28 januari bekendgemaakt.