Misdaadauteur Elmore Leonard overleden

Schrijver Out of Sight en Get Shorty werd 87

Misdaadauteur en scenarioschrijver Elmore Leonard, van wie veel boeken succesvol zijn verfilmd, is dinsdag op 87-jarige leeftijd overleden aan complicaties na een beroerte.

Leonard, een voormalig reclameman die pas op latere leeftijd succes kreeg als auteur van westerns en misdaadromans, schreef meer dan veertig romans. Vooral in de jaren negentig werden die succesvol verfilmd, met hits als Out of Sight, Get Shorty en Jackie Brown als gevolg. Ook stond een verhaal van Leonard aan de basis van de tv-serie Justified, die hij tevens produceerde.

Dat Leonards werk veel is verfilmd, is geen wonder. Zijn verhalen hebben iets van filmscenario’s , zonder wollige sfeerbeschrijvingen en vol kleurrijke personages en knallende dialogen. Een fraai inkijkje in zijn nuchtere werkwijze gaf hij in de reeks Writers on writing in The New York Times.

In een interview uit 2012 liet Leonard weten dat hij wilde blijven schrijven tot hij erbij neerviel : ‘Ik zal waarschijnlijk pas stoppen als ik met alles stop – stop met leven – want het is het enige wat ik kan.’

Bekijk hier een compilatiefilmpje van Leonard-verfilmingen, gemaakt voor het Telluride-filmfestival, ter ere van Leonards 75e verjaardag in 2000.