Matterhorn naar filmfestival Moskou

Film van Diederik Ebbinge doet mee in competitie

De Nederlandse film Matterhorn doet in juni mee in de competitie op het Moscow International Film Festival. Uit meer dan 1500 inzendingen is de film van regisseur Diederik Ebbinge gekozen.

De VPRO-coproductie Matterhorn gaat de strijd aan met negen andere producties uit onder andere Polen, Italië en Japan. ‘Ik vind het erg moedig van het festival om deze film te vertonen,’ stelt Claudia Landsberger van distributeur EYE. ‘Rusland is toch een land waar de promotie van homoseksualiteit kan leiden tot een gevangenisstraf.’

Naast het feit dat een Nederlandse film meedingt naar de hoofdprijs op het festival, is er ook een programma dat volledig in het teken van Nederland staat: The Year of Holland. De organisatie roemt Nederlandse filmmakers als Jos Stelling en George Sluizer. Eind juni wordt het festival voor de 35ste keer georganiseerd.

Matterhorn gaat over de alleenstaande, verzuurde Fred , die elke dag de handen vouwt voor het eten. Om zes uur, en geen minuut eerder . Maar op een dag doet hij iets onverwachts: hij neemt de zonderling Theo in huis, geeft hem eten en een bed.