Lotte Verbeek krijgt rol in Amerikaanse sciencefictionserie

Nederlandse actrice in het voorjaar op tv te zien

Na haar doorbraak in de Amerikaanse serie The Borgias heeft Lotte Verbeek een nieuwe televisierol te pakken. De Nederlandse actrice is toegevoegd aan de cast van de sciencefictionserie Outlander van Ronald Moore, de drijvende kracht achter Battlestar Galactica. Dat maakte producent Sony donderdag 17 oktober bekend.

De serie is gebaseerd op de gelijknamige boekenserie van schrijfster Diana Gabaldon, waarin een verpleegster aan het front van de Tweede Wereldoorlog op mysterieuze wijze in het Schotland van de 18e eeuw terecht komt. Daar komt ze in contact met onder andere Geillis Duncan, een vrouw die net als zij uit de toekomst afkomstig is. Geillis, die in de serie door Verbeek zal worden gespeeld, beschouwt zichzelf als tovenares en komt wegens hekserij terecht te staan.

Eerder was Verbeek al te zien in de historische serie The Borgias, over de Italiaanse Borgiadynastie ten tijde van Paus Alexander VI. Daarin speelde ze Giulia Farnese, de maîtresse van de Paus, gespeeld door Jeremy Irons.

Eerder acteerde Verbeek tegenover Stephen Rea in de Nederlands/Ierse co-productie Nothing Personal, die in 2009 vier Gouden Kalveren binnensleepte, onder andere voor beste film. Verbeek zelf ontving een Gouden Luipaard voor beste actrice op het filmfestival van Locarno. Ook had ze een hoofdrol in de Italiaanse miniserie Le Ragazze dello Swing, als één van de Haagse Leschan-zusjes die in het fascistische Italië van de jaren dertig doorbraken binnen de vaudevillewereld. Totdat aan het licht kwam dat ze Joods waren.

Haar eerste hoofdrol kwam met Links uit 2009, waarin ze vijf verschillende rollen had naast Jeroen van Koningsbrugge, die een man speelt die geen links kan zien.

Outlander zal vanaf het voorjaar van 2014 op televisie te zien zijn. Of de serie ook in Nederland zal verschijnen is nog onbekend.