Lesbisch liefdesdrama wint Gouden Palm

Ook prijzen voor Coens en Kore-eda

Het drie uur durende drama La vie d’Adèle van Abdellatif Kechiche heeft zondagavond in Cannes de Gouden Palm gewonnen, de hoofdprijs van het filmfestival. De seksueel expliciete film, over de ontluikende liefde tussen twee jonge vrouwen, was al door de pers aangewezen als grootste kanshebber.

De jury, onder leiding van Steven Spielberg, besloot de prijs niet alleen toe te kennen aan regisseur Kechiche, maar ook aan beide actrices die de hoofdrollen vertolken: Adèle Exarchopoulos en Léa Seydoux.

De Grand Prix, die wordt beschouwd als tweede prijs van het festival, ging naar Inside Llewyn Davis van Joel en Ethan Coen, een komisch drama over de folkscene van de jaren zestig. De Juryprijs, beschouwd als derde prijs, werd overhandigd aan de Japanse regisseur Hirokazu Kore-eda, voor zijn familiedrama Like Father, Like Son.

Mexicaanse regisseur Amat Excalante won de prijs voor beste regisseur, voor zijn harde misdaaddrama Heli. De prijs voor beste acteur ging naar Amerikaan Bruce Dern, voor zijn rol in Nebraska van regisseur Alexander Payne. Beste actrice werd de Frans-Algarijnse Bérénice Béjo, voor haar rol in Le Passé van Asghar Farhadi.

Op de persconferentie na de ceremonie zei Spielberg namens de jury over La vie d’ Adèle: ‘We voelden ons bevoorrecht om getuige te mogen zijn van dit epische liefdeverhaal. De regisseur heeft zich als verteller geenszins ingehouden, maar de gebeurtenissen levensecht verbeeld. We hebben volkomen gefascineerd toegekeken.’

Al op zaterdagavond werden de prijzen uitgereikt in het programma Un Certain Regard. Daarbij won de Nederlands-Palestijnse regisseur Hany Abu-Assad de speciale juryprijs voor zijn thriller Omar.

De Nederlandse film Borgman van Alex van Warmerdam heeft geen prijzen gewonnen in Cannes.

Bekijk een lijst van alle prijzen die zijn uitgedeeld in Cannes.

Bezoek ook onze Cannes-site, waar o.a. alle Cannes Reports zijn terug te zien, met vele interviews, persconferenties en indrukken van de rode loper.