Kees Brusse overleden

Acteur en regisseur was zeventig jaar actief

Maandagnacht is acteur en regisseur Kees Brusse overleden. Brusse woonde tot januari 2013 in Australië, maar verbleef sindsdien in het Rosa Spier Huis in Laren. Hier stierf hij op 88-jarige leeftijd. Brusse speelde rollen in films als Dokter Pulder zaait papavers en Rooie Sien.

Hoewel de toneelschool niet veel in hem zag, is Kees Brusse ruim zeventig jaar actief geweest in de Nederlandse filmwereld.  Op elfjarige leeftijd maakte hij zijn acteerdebuut in de film Merijntje Gijzens’ jeugd van Kurt Gerron, als de broer van Merijntje. Brusse acteerde in talloze films, televisieproducties en radioprogramma’s. Daarnaast regisseerde de acteur zelf films en documentaires, en stond hij in het theater.

De televisieserie Mensen zoals jij en ik, met Brusse in de hoofdrol, won in 1982 de Gouden Televizier-Ring voor het best gewaardeerde programma van het seizoen. De serie bevat tweeëndertig korte verhalen geschreven door Herbert Reinecker, waarin Brusse elke keer in de rol van een ander personage kroop.

Ook acteerde Brusse onder andere in de bekende film Ciske de Rat uit 1955 en de originele televisieserie ’t Schaep met de 5 Pooten. De acteur verscheen voor het laatst op televisie in 2004 in de serie De erfenis. In 1987 is de acteur benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau.