James Cameron kritisch over 3D-blockbusters

‘Iron Man 3 en Man of Steel prima in 2D’

Regisseur James Cameron (Titanic, Avatar) vindt het onzin dat veel moderne blockbusters in 3D worden gemaakt.

‘Ik vind dat Hollywood helemaal verkeerd omgaat met het 3D-format,’ zei de filmmaker in een interview tijdens het Mexicaanse technologieforum TAG DF. ‘ Films als Man of Steel en Iron Man 3 worden automatisch in 3D uitgebracht, maar dat is helemaal niet nodig. Als je 150 miljoen dollar neerlegt voor visuele effecten, dan ziet een film er al spectaculair en perfect uit.’

Cameron weet waar hij over praat. Met Avatar tilde hij het 3D-format naar een hoger plan. Die film werd opgenomen met 3D-camera’s, in tegenstelling tot veel huidige blockbusters die in 2D worden opgenomen en pas in de nabewerking een 3D-effect krijgen. Dit doet volgens Cameron af aan het resultaat. Hij heeft het idee dat grote studio's de techniek opdringen aan regisseurs 'die zich niet thuis voelen bij 3D of niet houden van 3D'.

In het interview liet de Canadese regisseur tevens weten dat hij, zoals eerder al aangekondigd, van plan is de Japanse comic Battle Angel te verfilmen. Fans van de strip moeten wel geduld hebben: eerst moet Cameron nog Avatar 2 en 3 maken. Die laatste film staat pas gepland voor 2017.