Illegaal downloaden in Rusland zwaarder bestraft

Piraterij kan leiden tot gevangenisstraf

Illegaal een film downloaden kan je in Rusland duur komen te staan. De Russische regering is een wet aan het ontwikkelen waardoor het delen van illegale kopieën van bijvoorbeeld films of muziek kan leiden tot een gevangenisstraf. Dat meldt The Hollywood Reporter.

Al langere tijd klagen Russische filmmakers dat ze niet goed worden beschermd door het auteursrecht. De regering is daarom bezig met het aanscherpen van het auteursrecht; het harder aanpakken van piraterij is daar onderdeel van. Alexander Akopov, directeur van de grote Russische productiemaatschappij Amedia vertelt aan The Hollywood Reporter dat de Russische televisie- en filmindustrie door piraterij jaarlijks tot 2 miljard dollar misloopt aan inkomsten.

Er zijn al wetten die piraterij aanpakken, er staat namelijk al een boete van 5000 roebel (120 euro) op het verspreiden van illegale kopieën van bijvoorbeeld films of muziek. Als de nieuwe regelgeving wordt doorgevoerd, kan het delen van illegale bestanden worden bestraft met twee tot vijf jaar gevangenisstraf.

Ook websites die toegang bieden tot illegale bestanden zijn het doelwit van de Russische regering. Eerder deze week heeft de overheid bepaald dat dergelijke websites geblokkeerd kunnen worden, nog voordat een rechter bepaalt of de bestanden inderdaad illegaal zijn.