IFFR-publieksprijs voor Nederlandse film Matterhorn

Publiek waardeert ook Saoedische film Wadjda

De publieksprijzen van het International Film Festival Rotterdam zijn bekendgemaakt. Dit jaar vielen twee speelfilmdebuten het meest in de smaak bij het filmpubliek.

Matterhorn van Diederik Ebbinge won de UPC Publieksprijs, en Wadja van de Saoedi-Arabische Haifaa Al Mansour kreeg de Dioraphte Award voor de beste door het Hubert Bals Fonds ondersteunde film. Aan beide prijzen is een bedrag verbonden van 10.000 Euro.

Matterhorn is een absurdistische tragikomedie over een eenzame weduwnaar die vriendschap sluit met een zonderlinge vreemdeling . Het speelfilmdebuut van Diederik Ebbinge (bekend van cabaretgroep De Vliegende Panters) draait vanaf 7 februari in de bioscoop.

Wadjda gaat over een tienjarig meisje in Saoedi-Arabië dat graag wil fietsen, terwijl dit van haar conservatieve omgeving niet mag. De festivalhit is de eerste lange speelfilm die volledig werd opgenomen in Saoedi-Arabië, en Haifaa Al Mansour staat bekend als de eerste vrouwelijke regisseur uit dat land. De film, die in de scriptfase werd ondersteund door het Hubert Bals Fonds, draait vanaf 16 mei in de bioscoop.

Het IFFR 2013 is zondag afgesloten met de Volkskrantdag. Het festival telde 280.000 bezoeken aan films, tentoonstellingen, optredens en evenementen.

Bekijk hier een interview met Haifaa Al Mansour uit het VPRO Tiger Report.