Hayao Miyazaki gaat met pensioen

The Wind Rises laatste film van Japanse animator

De Japanse animatieregisseur Hayao Miyazaki stopt ermee. Dat vermeldde Koji Hoshino, de medevoorzitter van Miyazaki’s Studio Ghibli, gisteren op het filmfestival van Venetië. Het daar goed ontvangen The Wind Rises wordt daarmee plotsklaps de laatste film van de Japanse grootmeester.

Een reden voor Miyazaki’s uittreding werd niet gegeven. De 72-jarige filmmaker was zelf niet aanwezig op het festival, waar hij in 2005 nog een Gouden Leeuw voor zijn artistieke verdienste ophaalde. Volgens zijn Italiaanse distributeur verblijft hij in Japan om daar de thuisrelease van The Wind Rises af te wachten.

Geruchten over de pensionering deden al langer de ronde, maar Miyazaki bleef die tot voor kort ontkennen. Een officiële verklaring van hem zal nog volgen volgens Hoshino, die verder geen vragen wenste te beantwoorden. ‘Hij wil van jullie allen afscheid nemen.’ Voor volgende week staat er een persconferentie gepland in Tokio.

Miyazaki heeft als regisseur sinds de jaren zestig gewerkt aan een oeuvre van inmiddels elf titels, waaronder Spirited Away, de film die hem in 2002 een karrevracht aan prijzen opleverde , plus flinke naamsbekendheid in het westen.

The Wind Rises is gebaseerd op een gelijknamige mangastrip die Miyazaki zelf in 2009 maakte, en die op zijn beurt weer geïnspireerd was op een kort verhaal van de Japanse dichter Tatsuo Hori. De film verhaalt over Jiro Horikoshi, de ontwerper van de gevechtsvliegtuigen die Japan tijdens de Tweede Wereldoorlog dienden.