Filmmakers Spielberg en Lucas verwachten implosie in filmwereld

Regisseur Soderbergh sprak al eerder negatief over huidige filmindustrie

Filmmakers Steven Spielberg en George Lucas verwachten de komende jaren een flinke achteruitgang van de filmindustrie. Spielberg gaat ervan zelfs vanuit dat er een 'implosie' in de filmwereld plaats zal vinden, omdat 'films met grote budgetten gaan mislukken'. Daardoor zullen de prijzen van bioscoopkaartjes stijgen en zullen de gevolgen in de gehele filmwereld merkbaar zijn.

Spielberg en Lucas deden deze uitspraken tijdens de opening van een nieuw gebouw voor de USC School of Cinematic Arts, een prestigieuze filmacademie in Los Angeles. Lucas verwacht dat het publiek de blockbusters, de films met de grootste budgetten, zat wordt. ‘De filmstudio’s gaan voor goud, maar dat zal niet voor altijd werken. De focus van de studio’s wordt steeds beperkter en ze weten straks niet meer wat voor opties er nog meer zijn. Het publiek wordt daar moe van.’

Lucas is over de toekomst van de televisie positiever. ‘ Televisie is veel avontuurlijker, meer experimenteel, dan de films die tegenwoordig worden uitgebracht. Ik denk dan ook dat films als Lincoln over een tijd niet meer in de bioscopen te zien zullen zijn, maar juist op televisie worden uitgezonden, als serie.’ Spielberg voegde daaraan toe dat het niet veel had gescheeld of Lincoln zou via de zender HBO te zien zijn geweest, in plaats van in de bioscopen.

De financiering is het meest heikele punt als het op de huidige filmindustrie aankomt, volgens Spielberg en Lucas. Ze hebben zelf ervaren dat het lastig is om een film in de bioscopen te laten draaien, omdat de filmstudio’s dit een financieel risico vinden. ‘Je hebt het dan dus over Steven Spielberg en George Lucas die hun film niet in een bioscoop krijgen’, aldus Lucas. (Een blogger merkte overigens op dat de twee samen zes van de twintig grootste blockbusters aller tijden op hun naam hebben staan. Dat ze dus zelf aan de wieg van de grote commerciële film hebben gestaan.)

Spielberg en Lucas zijn niet de eersten die een sombere toekomst voor de filmwereld schetsen . Regisseur Steven Soderbergh ( Behind the Candelabra) deed eind april tijdens het San Francisco International Film Festival vooral zijn beklag over de financiering van films. ‘ Ik moet steeds vaker de financiering bespreken met mensen die er niks van weten . Dat is hetzelfde als ik tegen een automonteur zou zeggen hoe hij mijn auto moet repareren. Dat ik auto kan rijden, betekent nog niet dat ik ook de technische kant ken. De studiobonzen houden van films, maar weten niet hoe je een goede film maakt.’

Soderbergh is van mening dat geld een te grote rol speelt bij het maken van een films. Hij betreurt dat een film minstens het dubbele van het budget moet opleveren en dat er zo ontzettend veel geld aan marketing wordt besteed. Daardoor zijn kleinere, onafhankelijke films niet interessant genoeg voor distributeurs, simpelweg omdat die vaak niet voldoende geld opleveren.

Spielberg is momenteel verantwoordelijk voor de productie van een aantal series (Falling Skies, Smash), en heeft twee vervolgen op de Tintin-film op de planning staan, evenals vervolgen op de Indiana Jones en Transformers-films. Lucas werkt voornamelijk aan het uitbreiden van het Star Warsimperium, met een aantal nieuwe films in het verschiet.