Filmfestival Venetië van start met Gravity

Twintig films dingen mee naar Gouden Leeuw

De 70ste editie van het filmfestival van Venetië is woensdagavond geopend met de vertoning van de film Gravity van de Mexicaanse regisseur Alfonso Cuarón.

De eerste reacties op de 3D-thriller, waarin George Clooney en Sandra Bullock astronauten spelen die in de ruimte verdwalen, zijn positief. De film doet overigens niet mee in de officiële competitie van het festival.

Tot de twintig films die wél meedingen naar de Gouden Leeuw, behoren nieuwe producties van Stephen Frears, Xavier Dolan, Hayao Miyazaki, Kelly Reichardt, Jonathan Glazer en Terry Gilliam.

Voor het eerst maken ook twee documentaires kans op de hoofdprijs. Een daarvan is The Unknown Known van Errol Morris, een kritische film over de Amerikaanse oud-minister Donald Rumsfeld en diens betrokkenheid bij de inval in Irak in 2003.

De jury staat dit jaar onder leiding van Bernardo Bertolucci, bekend van klassiekers als Last Tango in Paris en The Last Emperor.

Buiten de hoofdcompetitie draaien films van onder anderen Kim Ki-duk, Paul Schrader en Lukas Moodysson. Het festival duurt tot en met 7 september.

Lees meer over de films en het laatste festivalnieuws op de officiële site van het festival.