Filmen in Amsterdam wordt gemakkelijker

Hoofdstad moet aantrekkelijker worden voor filmmakers

Het wordt gemakkelijker voor film en tv-makers om op locatie te filmen in Amsterdam. Dat meldt Het Parool. De gemeente wil de stad op deze manier aantrekkelijker maken voor film- en tv-producties.

Vanaf vandaag kunnen filmers die op locatie willen werken, terecht bij één centraal loket. Door een checklist in te vullen kunnen zij meteen zien of vergunningen - zoals voor het gebruik van regeninstallaties of namaakvuurwapens - of verkeersontheffingen nodig zijn.

Voorheen liepen filmproducenten die in Amsterdam wilden filmen tegen een wirwar van regels en obstakels aan, omdat er in elk stadsdeel waar gefilmd werd om toestemming moest worden gevraagd. Met de nieuwe regeling zullen alleen nog grote producties met vergunningen te maken krijgen. Hierdoor moet de administratieve rompslomp voor zowel de gemeente als voor filmproducenten minder worden.

Het merendeel van alle opnames - honderden per jaar - in de stad bestaat uit kleine producties. Die hoeven in de nieuwe werkwijze niet voor alles een vergunning aan te vragen. 'Als een cameraman even een tentje over zijn apparatuur zet vanwege een regenbui, hoeft hij niet meer bang te zijn voor een boete’, stelt de gemeente in de krant.