Filmcomponist The Pianist overleden

Wojciech Kilar componeerde voor meer dan 130 films

De Poolse pianist en componist Wojciech Kilar is zondag op 81-jarige leeftijd overleden. De klassiek componist werd vooral bekend door zijn filmmuziek. Kilar werd genomineerd voor een BAFTA en kreeg een César voor de muziek die hij schreef voor Roman Polanski’s The Pianist.

Kilar componeerde vanaf 1960 muziek voor tientallen Poolse films en begon in 1992, met Francis Ford Coppola’s Dracula, ook voor Engelstalige films muziek te schrijven. Voor Dracula ontving hij in 1992 een award voor beste filmcomponist, van The American Society of Composers, Authors and Publishers.  

Daarnaast schreef Kilar ook muziek voor Jane Campion’s The Portrait of a Lady en James Gray’s We Own the Night. Naast The Pianist componeerde hij ook nog voor twee andere films van de eveneens Poolse Roman Polanski, Death and the Maiden en The Ninth Gate.  

In Polen stond Kilar vooral bekend om zijn samenwerking met regisseurs Andrzej Wajda, Krzysztof Kieslowski en Krzysztof Zanussi. Zanussi maakte in 1991 een biografische film over de componist.

Ook ontving Kilar in Polen een oeuvreprijs en werd in 2006 beloond met het Grootkruis van de Orde Polonia Restituta. Deze orde wordt toegekend aan grote prestaties in verschillende categorieën, waaronder kunst en cultuur.  

Luister hier naar een uitvoering van zijn muziek voor The Pianist