Drie Kalveren voor Borgman

Jim Taihuttu op gala gekozen tot beste regisseur

'Ik vind het een mooi beeldje, dat ik graag in huis wil hebben', had Borgman-producent Marc van Warmerdam van tevoren nog gezegd op de rode loper naar het Gala van de Nederlandse Film. Hij mocht zijn Gouden Kalf meenemen: Borgman kreeg de prijs voor de beste film en bovendien de prijzen voor het beste scenario en beste actrice (Hadewych Minis).

Het rauw-realistische misdaaddrama Wolf won ook in een paar mooie categoriën : Jim Taihuttu kreeg de prijs voor de beste regie, en Marwan Kenzari werd bekroond tot beste acteur. De UPC publieksprijs en de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek gingen naar De marathon van Diederick Koopal.

De bezuinigingen in de cultuursector kwamen tijdens het gala zo nu en dan ter sprake. Kees van Kooten refereerde op het podium aan de commercialisering in de voetbalwereld, waarbij voetballers min of meer eigendom zijn van investeringsmaatschappijen, en concludeerde: 'Je moet altijd een meerderheidsbelang in jezelf houden'. En Marc van Warmerdam vroeg in zijn dankwoord aan de 'lieve, lieve VVD-kamerleden' of ze alsjeblieft 'hun handtekening wilden zetten onder economische steunmaatregelen voor de Nederlandse filmindustrie'. Met applaus uit de zaal tot gevolg.

Het kortste dankwoord was namens Alex van Warmerdam die Hadewych Minis vanuit Spanje had gevraagd zijn acceptatiespeech voor het kalf voor beste scenario te beperken tot een paar woorden met als strekking: 'Bedankt'.

Mimoun Oaïssa , die de prijs voor de beste acteur in een televisiedrama mocht uitreiken aan Pierre Bokma (voor zijn rol in De prooi) sprak, voordat hij het Kalf overhandigde, zélf een dankwoord uit, omdat Bokma hem een paar middagen had gecoacht voordat Oaïssa als knulletje van achttien auditie deed bij de toneelschool.

Tijdens het gala werd ook nog even kort stilgestaan bij het overlijden in december 2012 van Jeroen Willems, die dit jaar onder meer nog was te zien in Boven is het stil en De wederopstanding van een klootzak.

Een volledig overzicht van de prijswinnaars is hier te zien.

Bekijk hier al onze berichtgeving over het festival