Documentaire over Rijksmuseum in Amerikaanse bioscopen

Regisseur Oeke Hoogendijk volgde verbouwing jarenlang

Vanaf 18 december zal de Nederlandse documentaire Het Nieuwe Rijksmuseum te zien zijn in Amerikaanse bioscopen. De film krijgt een release in New York en zal misschien ook in andere steden verschijnen.

Negen jaar lang volgde regisseur Oeke Hoogendijk de grootschalige restauratie van het Rijksmuseum in Amsterdam. Wat een enkelvoudige documentaire moest worden, groeide uit tot een vierdelige serie. Die werd in 2009 uitgezonden op de Nederlandse televisie. De Verenigde Staten is nu het eerste land waar Het Nieuwe Rijksmuseum in de bioscopen te zien zal zijn. De film wordt daar in twee delen vertoond.

Achter de gesloten deuren van het Rijksmuseum, volgt de documentaire directeur Wim Pijbes bij de moeizame besluitvormingen. De aanloop naar de heropening zorgt voor frustratie en ook het geduld van de conservatoren, die niet kunnen wachten de kunstwerken weer uit het depot te trekken, wordt op de proef gesteld.  

De documentaireserie werd in Nederland bekroond met een Nipkowschijf en de speciale Juryprijs op het Nederlands Filmfestival.

De documentaire is in zijn geheel te zien op de site van HollandDoc.