Dierenrechtenorganisatie kritisch op The Wolf of Wall Street

‘Leonardo DiCaprio had niet met aap mogen werken’

De nieuwste film van Martin Scorsese, The Wolf of Wall Street, is in opspraak geraakt na kritiek van People for the Ethical Treatment of Animals (PETA). De organisatie is ontevreden over een korte scène waarin acteur Leonardo DiCaprio met een chimpansee acteert. PETA lanceerde de petitie ‘Ask Leonardo DiCaprio Never to Work With Great Apes Again’.

Volgens PETA is de chimpansee in het bezit van de familie Rosaire. Die zou bekend staan om het uitbuiten van chimpansees.  De dieren zouden in een reizend circus onder andere moeten paardrijden. Het U.S. Department of Agriculture zou ook al meerdere malen hebben aangegeven dat de chimpansees niet genoeg ruimte hebben, en dat de manier waarop de apen behandeld worden niet veilig is voor het publiek en de dieren zelf.

DiCaprio wordt verweten dat hij de scène uit het script had moeten laten verwijderen. De acteur, die bekendstaat als iemand die zich inzet voor een beter milieu, had het gebruik van deze wreed behandelde dieren niet mogen steunen. Volgens PETA had hij een voorbeeld voor Hollywood kunnen zijn, om dit leed de chimpansees in de toekomst te besparen.  

PETA heeft zich de afgelopen jaren vaker uitgesproken tegen films. Ook grote titels als The Hobbit en Twilight hebben commentaar gehad van de organisatie. Tijdens de première van The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2 waren wolven in kooien aanwezig, die volgens PETA slecht behandeld werden.

Onlangs was er ook commotie rond de American Humane Association (AHA), die onterecht het certificaat ‘No animals were harmed in the making of this picture’  zou hebben gegeven aan diverse films. Een daarvan was Life of Pi, waarin een tijger voorkomt die bijna zou zijn verdronken tijdens de opnames. Volgens PETA zou de AHA de beoordeling alleen baseren op de korte tijd dat de dieren daadwerkelijk gefilmd worden. Er wordt niet gekeken naar hoe de dieren getraind worden voor de film, de leefomgeving van de dieren en wat er met ze gebeurt nadat ze niet meer nodig zijn voor de productie. Hierdoor is het volgens de organisatie mogelijk geweest dat er al meerdere malen samengewerkt is met eigenaren van wie bekend is dat ze hun dieren houden onder barre omstandigheden.

DiCaprio heeft nog geen reactie gegeven op de kritiek van de dierenrechtenorganisatie.