Dennis Lehane verzorgt scenario remake Un prophète

Gevangenisdrama past precies in straatje van misdaadauteur

Afgelopen zomer werd al bekendgemaakt dat Sony voorbereidingen trof voor een Amerikaanse remake van Jacques Audiards instant klassieker Un prophète uit 2009. Nu bericht de studio niet de minste te hebben ingeschakeld voor het scenario: Dennis Lehane, auteur van onder andere de succesvol verfilmde thrillers Mystic River, Gone Baby Gone en Shutter Island, zal zich over de Hollywoodbewerking van het Franse gevangenisdrama buigen.

De Amerikaanse versie is geïnitieerd door producent Neal Moritz, die vooral bekend is van de zes Fast & Furious-films. Lehane werd door hem benaderd nadat Moritz’ collega Toby Jaffe van Sony opmerkte dat Un prophète perfect in het straatje van de misdaadauteur paste. In het origineel volgen we de Frans-Algarijnse Malik (gespeeld door Tahar Rahim), een negentienjarige crimineel die voor zes jaar in de gevangenis terechtkomt voor een niet nader genoemd misdrijf. Al snel valt hij in de klauwen van de Corsicaanse mafiabaas César ( Niels Arestrup), die de jonge Arabier bescherming biedt in ruil voor smerige klusjes.

De soms magisch-realistische thriller won in Cannes de Grand Prix, was de Franse inzending voor de Oscars en sleepte een BAFTA en negen Césars in de wacht. Hoe het gelauwerde werk zal worden vertaald naar Amerikaanse cinema is nog niet bekend, daar Moritz nog op zoek is naar een geschikte regisseur.

Met Lehane heeft de producent in ieder geval al één grote naam voor op de credits. Niet alleen schreef hij de eerder genoemde romans, maar ook heeft hij meegewerkt aan de HBO-series The Wire en Boardwalk Empire, en is hij verantwoordelijk geweest voor het scenario van het aankomende misdaaddrama Animal Rescue van Michaël R. Roskam.

Wanneer we het resultaat van Moritz’ en Lehane’s inspanningen in de bioscoop kunnen verwachten is nog niet bekend.