Danny Boyle gaat Tweede-Wereldoorlogserie maken

Team achter Slumdog Millionaire kiest bewust voor televisieformat

Regisseur Danny Boyle gaat zich op televisie richten. De maker van films als Trainspotting, 28 Days Later en 127 Hours heeft getekend voor de productie van de historische thriller Telemark. Deze miniserie van zender FX zal gaan over een groep Noorse verzetslieden die Hitlers nucleaire programma wisten te saboteren.

De tien afleveringen zullen worden geschreven door Simon Beaufoy en geproduceerd door Christian Colson, het duo dat samen met Boyle verantwoordelijk was voor de blockbusters Slumdog Millionaire en 127 Hours. Enkele afleveringen zullen ook daadwerkelijk door Boyle geregisseerd worden.

‘Het is één van ’s werelds beste verhalen,’ vertelde de Britse regisseur. ‘Dat willen we op een epische schaal kunnen vertellen.’ Dat is volgens Beaufoy de reden waarom er voor televisie is gekozen . ‘Sommige van de beste fictieverhalen worden tegenwoordig voor dat medium gemaakt. Dit ongelooflijke verhaal is ideaal voor de sluimerende intensiteit en gelaagdheid dat dit format toestaat.’

FX heeft alle vertrouwen in de productie. ‘Het is een grote eer om met deze drie te mogen samenwerken,’ aldus Eric Schrier, directeur van de televisiezender. ‘Telemark is een aangrijpend, krachtig en belangrijk verhaal en we hebben er alle vertrouwen in dat Danny, Simon en Christian een fantastisch resultaat zullen afleveren.’

Ook Michael Bay heeft zich door het verhaal laten verleiden: hij is op dit moment bezig aan een film geïnspireerd op dezelfde historische feiten, getiteld Sabotage. Of die ook de ‘sluimerende intensiteit en gelaagdheid’ van Boyle’s serie zal herbergen is nog de vraag.