Cultregisseur Jesus Franco overleden

Spanjaard maakte rond de 200 films

Jesus Franco is gisteren op 82-jarige leeftijd overleden. De Spaanse regisseur was vooral bekend van zijn cultfilms waarin horror en erotiek worden vermengd. Franco maakte in zijn leven rond de tweehonderd films.

Op IMDb.com staan 199 titels die door Franco zijn geregisseerd. Waarschijnlijk zijn dit er in werkelijkheid meer, maar niet alles is bewaard gebleven. De Spanjaard had een hoog werktempo. In 1969 maakt hij zijn bekendste films, in totaal vijf films dat jaar. En dat tempo hield hij langere tijd vol. Zijn piek wat betreft aantal producties in één jaar tijd was negen films. In 1972 en 1974 haalde hij dat aantal.

The Awful Dr. Orloff betekende in 1962 zijn doorbraak. Een horrorfilm waarin een doktor aantrekkelijke vrouwen ontvoert, om zijn eigen dochter op te lappen . Hij maakte twee versies van de film, één waarin veel naakt te zien was en één zonder, om het Spaanse publiek niet direct af te schrikken.

Eén van zijn bekendste films is El Conde Dracula (Count Dracula) uit 1970 met Christopher Lee in de titelrol. Lee speelde in totaal in zeven films van de regisseur, waaronder The Blood of Fu Manchu en het vervolg The Castle of Fu Manchu.

Franco maakte in zijn films gebruik van meerdere genres tegelijk. Horror in alle denkbare vormen, erotiek en thriller waren favoriet van de regisseur. Een bekend voorbeeld daarvan is Vampyros Lesbos uit 1971, waarin erotiek met horror wordt vermengd.