Crowdfunding levert voorlopig ton op voor Wiplala

BosBros gebruikt publieksfinanciering als marketingstrategie

Kayleigh Tervooren ,

De crowdfunding voor de speelfilm Wiplala heeft tot nu toe 100.000 euro opgeleverd. Producent Burny Bos zette deze actie in september op, om in totaal een bedrag van 500.000 euro bij elkaar te krijgen voor de film. De familiefilm Wiplala, gebaseerd op het gelijknamige boek van Annie M.G. Schmidt, wordt in november 2014 in de bioscopen verwacht.

Meestal wordt crowdfunding ingezet voor films die moeite hebben een budget bij elkaar te sprokkelen. Bij Wiplala ligt dat anders. Het filmproductiebedrijf van Bos, BosBros, heeft al verschillende succesvolle films voortgebracht, zoals Minoes, Ja zuster, nee zuster en Dolfje Weerwolfje. Het is dan ook niet verrassend dat BosBros de financiering van 6,5 miljoen voor Wiplala rond heeft weten te krijgen. De opnames van de film zijn al van start gegaan; waarom is er dan nog 500.000 euro nodig uit crowdfunding?

We vroegen het marketingdirecteur Fabiënne van Dillen, die verklaart dat dit budget puur is bedoeld voor de uitbreng van de film in november. ‘We willen een grote Hollywood-blockbusterachtige release van de film, daarvoor is die 500.000 euro nodig. We hebben daar opzettelijk geen andere fondsen voor gezocht, want crowdfunding is een goede manier om een groep fans samen te brengen die achter de film staan. In dit geval is het dus ook een marketingstrategie,’ legt Van Dillen uit.

Om mee te betalen aan de film, zijn certificaten van honderd euro per stuk te koop. Om aan de eerste 100.000 euro te komen hebben zestig mensen certificaten gekocht. Is die 500.000 euro een realistisch streefbedrag? Van Dillen denkt van wel: ‘Het is natuurlijk heel aantrekkelijk, want zo’n crowdfunding-actie levert je veel op. Je krijgt natuurlijk kaartjes voor de film en andere extra’s, maar je krijgt ook gewoon je geld terug met mogelijk een rendement van tien procent. Dit is zeer lucratief, zelfs met sparen kun je dit percentage bijna nergens krijgen. Maar ik denk dat mensen vooral willen meewerken uit liefde voor het erfgoed van Annie M.G. Schmidt. Daar ontstaat op deze manier een soort club omheen.’

Die tien procent rendement gaat pas in wanneer de film meer dan 500.000 bezoekers trekt. Van Dillen is ervan overtuigd dit te gaan halen.

Het boek Wiplala werd in 1957 gepubliceerd, en vertelt het verhaal van een vader en twee kinderen die door het wondermannetje Wiplala worden verkleind en daardoor in allerlei bizarre situaties terechtkomen. De film zal geregisseerd worden door Tim Oliehoek, die al eerder met Burny Bos samenwerkte aan de film Chez Nous. Er is ook een vervolg op het boek, Wiplala weer, wat Bos ook zou willen verfilmen mocht deze film een succes worden.