CineMart Awards uitgereikt tijdens IFFR

Internationale coproductieprojecten vallen in de prijzen

Gisteravond is de 30e editie van CineMart, de coproductiemarkt van het IFFR, afgesloten met de bekendmaking van de meestbelovende filmprojecten van 2013. De CineMart is een jaarlijks onderdeel van het filmfestival, en biedt filmmakers de mogelijkheid om ideeën voor films aan de internationale filmindustrie voor te stellen.

Dit jaar werden tijdens de CineMart 34 filmprojecten gepresenteerd. Het coproductieproject The Giant (Jätten) van de Zweedse filmmaker Johannes Nyholm won de belangrijkste prijs van de avond, de Eurimages Co- Production Development Award, waaraan een geldprijs van 30.000 euro is verbonden .

Nyholm maakte voorheen naam met korte films, waaronder Dreams From the Woods die in 2009 in Cannes in première ging. Met zijn nog te realiseren film The Giant zal hij de stap maken naar de lange film.

Twee andere CineMartprojecten werden eveneens geprezen: de Griekse filmmaker Giorgos Lanthimos, bekend van films als Alps en Dogtooth, won met zijn project The Lobster de ARTE International Prize voor beste CineMart project. Aan de prijs is een geldbedrag van 7000 euro verbonden. De Argentijnse filmmaakster Lucrecia Martel viel met haar project ZAMA in de prijzen, en won de WorldView New Genres Fund Development Award ter waarde van 5000 euro.