Amerikanen die altijd al een film in China wilden maken, moeten nu hun slag slaan. In China wordt de Beijing International Screenwriting Competition georganiseerd, een wedstrijd voor alle inwoners van de Verenigde Staten. Zij kunnen hun script voor een (korte) film opsturen.

Meedoen aan de wedstrijd is gratis, maar er zit één addertje onder het gras: de film moet zich in Beijing afspelen. De wedstrijd is georganiseerd om de ‘ artistieke samenwerking tussen China en de Verenigde Staten te verbeteren’. ‘Op deze manier hebben Amerikaanse filmmakers een directe verbinding met de Chinese markt. De competitie moet een voorbeeld worden voor toekomstige culturele samenwerkingsverbanden tussen de twee landen,’ zegt filmproducent Kevin Niu, voorzitter van de wedstrijd.

Voor de winnaars is in totaal meer dan 100.000 dollar aan prijzengeld beschikbaar gesteld. De hoofdprijs is 15.000 dollar, voor een script van een speelfilm. Alle winnaars krijgen bezoek van een week aan Beijing volledig vergoed. Van zeven winnaars in de categorie korte film wordt ook de verfilming van hun script gefinancierd, maar alleen studenten mogen deelnemen aan dit onderdeel.

De jury zal bestaan uit twee Amerikanen: regisseur Mark Jonathan Harris, winnaar van twee Oscars, en Tracey Trench, producent van onder meer de remake van The Pink Panther. Voorzitters van de wedstrijd zijn directeur van het bureau Cultureel Erfgoed Huiguang Zhang, locoburgemeester van Beijing Wei Lu en Niu.