Canadese regisseur vrijgelaten uit Egyptische cel

Filmmaker zat zeven weken vast

De Canadese filmmaker John Greyson, regisseur van onder andere Lilies en Zéro Patience, is zaterdag 5 oktober vrijgelaten, na 51 dagen zonder proces opgesloten te hebben gezeten in een Egyptische cel. De Egyptische autoriteiten hebben vooralsnog geen verklaring afgelegd.

Samen met een landgenoot, dokter Tarek Loubani, heeft hij zeven weken achtereen met 38 anderen in een cel doorgebracht, nadat de twee op 16 augustus, tijdens het hoogtepunt van de onrusten in Caïro, in de hoofdstad verbleven en zich tussen de rellen begaven. In de menigte aanhangers van de afgezette president Morsi verzorgde Loubani de gewonden terwijl Greyson het gewelddadige ingrijpen van het leger vastlegde. Op hun weg terug naar het hotel, nadat de rust was wedergekeerd, werden de twee Canadezen door de politie aangehouden.

Na hun arrestatie werden Greyson en Loubani mishandeld en kaalgeschoren en werd telefoongebruik hun ontzegd. Zonder proces kwamen ze terecht in Caïro’s Tora-gevangenis, ondanks druk vanuit de Canadese overheid. Na een maand begonnen Greyson en Loubani een hongerstaking, die aanvankelijk tot niets meer leidde dan een verlenging van hun hechtenis.

Internationale verontwaardiging over de gevangenneming nam al snel indrukwekkende proporties aan. Een online petitie op Change.org die voor hun vrijlating pleitte haalde bijna 150.000 handtekeningen binnen. Daarnaast heeft een website getiteld freetarekandjohn.com bijgedragen aan de publieke informatievoorziening van de ontwikkelingen in Caïro.

De Canadese Minister van Staat Lynne Yelich verwelkomde de vrijlating van de twee landgenoten en kijkt naar eigen zeggen uit naar hun thuiskomst. Greyson en Loubani maken het goed. Ze wachten nu in een hotel op de papieren die hen naar Canada zullen vliegen; ondertussen rusten ze uit, beginnen weer voorzichtig vast voedsel te eten en acclimatiseren ze aan hun verkregen vrijheid.

Samen met Loubani was Greyson op weg naar Gaza voor een documentaire over Loubani’s scholing van medische studenten in het Midden-Oosten. Dat filmproject hebben ze voorlopig opgeschort.