Broken Circle Breakdown wint twee prijzen op Tribeca

Beste actrice en beste scenario voor Vlaamse film

De Vlaamse film The Broken Circle Breakdown van Felix van Groeningen heeft vannacht op het Tribeca Film Festival de prijs voor beste scenario en beste actrice (Veerle Baetens) in de wacht gesleept.

Het scenario van Carl Joos en Felix van Groeningen werd door de jury van Tribeca ‘origineel en dynamisch’ genoemd. ‘We raakten direct geïnteresseerd in de personages en voelden met hen mee; ze zetten ons aan het denken,’ aldus het juryrapport.

De jury prees Veerle Baetens als een erg toegewijde en veelzijdige actrice. ‘Ze geeft zich volledig bloot als actrice en daarmee is Baetens het hart en de ziel van de film.’ De actrice sprak op het festival via Skype een dankwoord uit.

Aan de prijzen is een geldbedrag verbonden : 5000 dollar voor het scenario en 2500 voor de actrice. De jury bestond uit Kenny Lonergan (scenario Gangs of New York), Bryce Dallas-Howard (actrice in The Help), Paul Haggis (regisseur Crash), Blythe Danner (actrice in Husbands and Wives) en Jessica Winter (schrijfster New York Times).

The Broken Circle Breakdown is een verfilming van de gelijknamige Vlaamse theatervoorstelling over temperamentvolle americana-fanaat Didier (Heldenbergh ), die verliefd wordt op tikje zweverige tattookunstenaar Elise (Baetens). Nadat ze een kindje krijgen dat dodelijk ziek wordt, groeien ze uit elkaar. De film was in België de bestbezochte Belgische film van 2012.